για να πραγματοποιήσουμε ωοσκόπηση

2012-11-05 11:33

Τι χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε ωοσκόπηση   βιντεο   δειτε  το    youtu.be/L4La0OK3oyc



 

Ένας μικρός φακός LED με εύκαμπτο λαιμό είναι το κατάλληλο εργαλείο ώστε να μας βοηθήσει να κάνουμε την ωοσκόπηση καθώς και μια σκοτεινή γωνία. Μερικοί χρησιμοποιούν και κάποια πλαστική λαβίδα για να πιάσουν τα αυγά κάτι που εγώ δεν θεωρώ αναγκαίο μιας και υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις ωοσκόπηση και χωρίς να πιάσουμε τα αυγά.

 

Τι περιμένουμε να δούμε από μια ωοσκόπηση



 

 

Μετά από συνήθως 3 ημέρες σχηματίζεται η καρδιά και μερικές αχνές φλέβες ξεπροβάλουν από γύρω, την 5η ημέρα ο κρόκος έχει εξαφανισθεί και τον αντικαθιστούν οι έντονες κόκκινες φλέβες ,επίσης είναι δυνατόν να δούμε και τον καρδιακό παλμό. Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο σκοτεινό το χρώμα του αυγού ωστόσο μερικές φορές οι φλέβες παρατηρούνται μέχρι και την ημέρα εκκόλαψης ,αν το ωάριο πεθαίνει και δεν αναπτύσσεται σωστά το κόκκινο χρώμα στις φλέβες αντικαθίσταται από καφέ και οι φλέβες σιγά σιγά διαλύονται.Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπου μπορεί να παρατηρήσετε φυσαλίδες μέσα στο αυγό, αυτά τα αυγά δεν μπορούν να αναπτυχθούν καθώς η μεμβράνη που διαχωρίζει τον κρόκο από το ασπράδι έχει καταστραφεί. Υπάρχουν και περιπτώσεις με αυγά που έχουν 2 κρόκους κάτι όμως πολύ σπάνιο στα καναρίνια. Μετά από αρκετές μέρες επώασης το χρώμα των γόνιμων αυγών αρχίζει να σκουραίνει ,ενώ αντίθετα τα μη γόνιμα αυγά τείνουν προς το διάφανο.


Αυγό με 2 κρόκους: Αυγό με φυσαλίδες:


 

Πότε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη ωοσκόπηση

 

 

 

Συνήθως η πρώτη ωοσκόπηση σε αυγά καναρινιών γίνεται την 5η μέρα επώασης ,μετράμε πάντα από την ημέρα που το θηλυκό θα ξεκινήσει να κλωσσάει συστηματικά τα αυγά. Μερικοί προτείνουν όμως να γίνεται την 7η προς 10η ημέρα γιατί το διερχόμενο φως νωρίτερα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Στόχος μας είναι να γνωρίζουμε νωρίτερα αν τα αυγά είναι γονιμοποιημένα ώστε να μην κουράζεται άδικα το θηλυκό. Δεν βιαζόμαστε ποτέ να αφαιρέσουμε τυχόν άγονα αυγά αν δεν αφήσουμε να περάσουν 2-3 μέρες ακόμη ώστε να πραγματοποιήσουμε και δεύτερη ωοσκόπηση.



 

Πώς να πραγματοποιήσουμε την ωοσκόπηση και τι κίνδυνοι υπάρχουν

 

 


Τα αυγά είναι εύθραυστα και με τον ευλύγιστο φακό που αναφέραμε πιο πάνω θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε την ωοσκόπηση χωρίς να αφαιρέσετε τα αυγά από την φωλιά. Καλό είναι να αφαιρέσουμε την φωλιά για λίγο έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε την ωοσκόπηση σωστά, καλύτερη λύση είναι πάντα μια εξωτερική φωλιά. Πηγαίνουμε σε κάποιο σκοτεινό σημείο και με την χρήση του φακού ακουμπάμε ελαφρά την επιφάνεια του αυγού πολύ προσεκτικά για να μην δημιουργήσουμε κάποια ρωγμή. Αν το αυγό είναι γόνιμο θα αρχίσουν να φαίνονται κάποιες έντονες κόκκινες φλέβες, αν όχι τότε θα βλέπουμε έναν κίτρινο κρόκο. Ο παραπάνω είναι ο πιο απλός και ανώδυνος τρόπος ωοσκόπησης για κάποιον απλό χομπίστα που δεν έχει πραγματοποιήσει ξανά ωοσκόπηση. Κάποιοι πιο έμπειροι αφαιρούν ένα ,ένα τα αυγά με ένα κουτάλι κατά προτίμηση πλαστικό καθώς το μέταλλο καταψύχει πιο εύκολα την επιφάνεια του αυγού. Κάποιοι άλλοι το βάζουν σε ένα ποτήρι ώστε να μπορέσουν να το παρατηρήσουν καλύτερα και να διαχέεται ευκολότερα το φώς ,επίσης άλλοι χρησιμοποιούν το νερό βάζοντας ένα αυγό σε μικρή ποσότητα νερού σε θερμοκρασία δωματίου και παρατηρούν αν το αυγό είναι γόνιμο κινούμενο στην επιφάνεια του νερού. Αν παρατηρήσουμε παρόλα αυτά αυγά μη γονιμοποιημένα μην βιαστούμε να τα αφαιρέσουμε, καθώς πολλοί εκτροφείς επικαλούμενοι ότι οι νεοσσοί θα χρειάζονται υποστήριξη τις πρώτες μέρες τα αφήνουν, είτε τοποθετούν και ψεύτικα. Σε αυτή την περίπτωση πάντα έχουμε τον νου μας μην σπάσει κάποιο άγονο αυγό και μολύνει έτσι την φωλιά.