Oι μελανίνες

2012-11-08 09:19

— Η μελανίνη είναι μια, μη-πρωτεϊνική χρωστική ουσία πολυμερούς χαρακτήρα ,  προϊόν οξείδωσης του αμινοξέος  τυροσίνη,    π-HO-C6H4-CH2CH(NH2)COOH , υπό την επίδραση του ενζύμου «τυροσινάση» .Αυτά από την επιστημονική πλευρά της υπόθεσης.

-Παρουσιάζεται με διάφορες μορφές και χρήσεις στο ζωϊκό βασίλειο.Στους ανθρώπους χαρίζει το σκούρο χρώμα του δέρματος, στις σουπιές και στα χταπόδια το μελάνι προκάληψης και στα καναρίνια μας τις σκούρες περιοχές του πτερώματός τους.

-Βλέποντας την επίδραση των μελανινών στα καναρίνια μας θα λέγαμε ότι είναι ο λόγος που υπάρχουν τα σχέδια πλάτης , οι πλευρικές γραμμώσεις , αλλά και το χρώμα στα κεράτινα σημεία του σώματός τους. Οι μελανίνες που υπάρχουν χωρίζονται σε δυό βασικές κατηγορίες. Tις ΕΥΜΕΛΑΝΙΝΕΣ (μαύρες και καφέ σκούρες) και τις ΦΑΙΟΜΕΛΑΝΙΝΕΣ (καφέ έως μπεζ) Για τις σκούρες γραμμές που διακρίνουμε ιδιαίτερα σε σημεία όπως η πλάτη των πουλιών,ευθύνονται οι ΕΥΜΕΛΑΝΙΝΕΣ. Για το πλαίσιο, το  ”ανοικτό” περίγραμμα υπεύθυνες είναι  οι ΦΑΙΟΜΕΛΑΝΙΝΕΣ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές παίζουν τον ρόλο ενός πέπλου , ενός φόντου  απλομένου επάνω στο πουλί. Η ύπαρξη αυτού του φόντου και η ένταση της απόχρωσής του από καφέ έως καφέ ανοιχτό και μπέζ δίνει την αίσθηση της καθαρότητας των γραμμών της ΕΥΜΕΛΑΝΙΝΗΣ. Βέβαια εκτός απο την φαιομελανίνη δεν παύουν στις ανοικτόχρωμες περιοχές να εμφανίζονται και τα δύο βασικά λιποχρώματα,κίτρινο και κόκκινο.Η ανάμιξή τους με την φαιομελανίνη δημιουργεί τις τελικές αποχρώσεις(Βλέπε  το πράσινο στην  1η  φωτό). Η παρουσία του λευκού(η έλλειψη λιποχρώματος) αφήνει εντελώς “καθαρή” την φαιομελανίνη για να δώσει αυτή, την τελική απόχρωση του φόντου.