Διατροφική προετοιμασία για την νέα περίοδο αναπαραγωγής

2012-11-05 11:39

Ο καιρός για την νέα αναπαραγωγική περίοδο για τα πουλιά μας πλησιάζει! Για τις εσωτερικές εκτροφές ,με σταδιακη αύξηση του φωτισμού στο χώρο εκτροφής ώστε να εξομοιώνεται ή αυξηση της ημέρας που ενστικτωδώς σημαίνει την έναρξη της αναπαραγωγικης περιόδου στη φύση,ίσως σε κάποιους μπορεί να έχει αρχίσει ,σε κάποιους άλλους πολύ σύντομα μέχρι το αργότερο στα τέλη του μήνα.Στις εξωτερικές εκτροφές τα ζευγάρια καλά είναι να έρθουν μαζί απο αρχές Μαρτίου με τον κίνδυνο απότομης βέβαια μεταβολής του καιρού με αρκετόι κρύο να υπάρχει πάντα και ειδικά τα τελευταία χρόνια που το κλίμα δείχνει να έχει διασαλευθεί !Η επιλογή του χρόνου έναρξης θα πρέπει να έχει σαν κύρια προτεραιότητα οι γέννες μέχρι να χωρίσουμε τα πουλάκια να μην ξεπεράσουνε τις τρεις και καταπονηθούν απο τη διαδικασία ιδίαιτερα τα θηλυκά πουλάκια ,αλλά απο την άλλη αυτές να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της πτερόροιας ! Δηλαδή με δεδομένο οτι η ανεξαρτιτοποίηση των νεοσσών θέλει σχεδόν ένα μήνα και η πτερόροια σε εξωτερικές εκτροφές ξεκινάει μετά τα μέσα ιούλη ,θά πρέπει η εκόλλαψη των αυγών της τρίτης γέννας να έχει γίνει απο αρχές Ιουνίου.Ας δούμε όμως τι διατροφική προετοιμασία θα πρέπει να ακοθλουθήσουμε για να έχουμε δημιουργήσει τις σωστές συνθήκες στον τομέα αυτό για μια επιτυχή αναπαραγωγική χρονιά.
Στους οργανισμούς υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά τα οποία ενισχύουν τη διάθεση για ζευγάρωμα και τη γονιμότητα.Άρα η μια κατεύθηνση στην προετοιμασίας μας είναι να ενισχύσουμε τη διατροφή των πουλιών με τροφές οι οποίες περιέχουν τέτοιες ουσίες σε αφθονία και η άλλη κατεύθηνση είναι να τις παρέχουμε με σταδιακά αυξημένο ρυθμό ώστε να εξομοιώουμε την αφθονία των τροφών που ενστικτωδώς παρατηρούν τα πουλιά στη φύση κατά την άνοιξη και είναι ένας απο τους λόγους που επιλέγουν σαν εποχή ζευγαρώματος γιατί έτσι θα έχουν τροφή για τους νεοσσούς.θα ξεκινήσουμε αναφέροντας αυτές τις ουσίες και τις τροφές στις οποίες θα τις βρούμε και στην πορεία θα πούμε με ποιο τρόπο και ρυθμό θα εισαχθούν στη διατροφή.
Σαν νέοι ιστοί που είναι τόσο το σπέρμα όσο και το ωάριο για να δημιουργηθούν απαιτούν την ύπαρξη ουσιωδών βασικών αμινοξέων που βρίσκονται κυρίως στις ζωικές τροφές αλλά και σε κάποιες φυτικές σε σχετικά σημαντικό ποσοστό αλλά είναι λίγες.Αμινοξέα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι η καρνιτίνη που δημιουργείται και στους ίδιους τους οργανισμούς απο τη σύνθεση μεθειονίνης και λυσίνης (άρα και τα δύο αυτά αμινοξέα ) ,αλλά και η αργινίνη που επίσης βοηθάει λόγω της σύνθεσης της την καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων κάτι που επίσης βοηθά έμμεσα τη γονιμότητα .
Η βασική πηγή ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ στην προετοιμασία δεν μπορεί να είναι άλλη απο το αυγό

Η πρωτείνη του και ειδικά η υπάρχουσα στο ασπράδι του είναι η πιο πλήρη πρωτείνη και μαλιστα σε συμπυκνωμενη μορφή , που υπάρχει σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο ζωικό οργανισμό ακόμη και απο το γάλα και το κρέας.Η ύπαρξη βέβαια του κρόκου στην διατροφή όπως θα δούμε είναι αναγκαία και για άλλους σημαντικούς λόγους όπως τα λιπαρά οξέα του ,οι λιποδιαλυτές και μη βιταμίνες του και καποια κρίσιμα ιχνοστοιχεια και μάλιστα στη φρέσκια του και όχι αποξηραμένη μορφή να μεγιστοποιεί την αξία του.η αφυδατωμενη του μορφή που υπάρχει στις έτοιμες αυγοτροφές επιφέρει αλλοίωση σαφώς σε κάποια συστατικά του (όχι σημαντική όμως στις πρωτείνες του ).ο βασικός τρόπος χορήγησης του είναι φυσικά η αυγοτροφή .

που περιέχει σε σημαντικά ποσοστά τα απαραίτητα αμινοξέα που αναφέρθησαν (σχεδον εφαμιλλες ποσοτητες με το αυγο  όπως μπορουμε να διπιστωσουμε στους συνδέσμους της wikipedia οπου περιέχεται η διατροφική ανάλσυση τους ή και περισσοτερες στην περιπτωση της αργινινης ) συνδιάζοντας χαμηλή πποσόστοση λιπαρών ,ενω ταυτόχρονα εχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά αμινοξέα παρότι μη λιπαρός σπόρος !
ο καλύτερος τρόπος χορήγησης του είναι να αναμιχθεί με την αυγοτροφή αφού βράσουμε ποσότητα μιας κουταλιάς της σούπας σε διπλάσιο νερό σε ενα μπρίκι για 5 λεπτά ,κλεισουμε με το μάτι και αφησουμε να τραβήξει νερό και να φουσκώσει λίγο και τον στραγγίσουμε .Όπως θα παρατηρήσουμε ήδη θα έχει εμφανιστέι και η φύτρα της .Είτε με έτοιμη αυγοτροφή (την οποία έχω διάφορους λόγους εδώ και χρόνια να μην χρησιμοποιώ ) ,είτε με κάποια δικιά μας σπιτική.Στην κατευθυνση αυτή και για λόγους που έχω στο σχετικό άρθρο αναλύσει η καλύτερη δικιά μου πρόταση είναι αυτή

 

Η παρακάτω συνταγή αυγόψωμου έχει την επαρκή ποσότητα αυγού ώστε να χρησιμοποιηθεί από μόνο του σε θρυμματισμένη μορφή σαν αυγοτροφή .Η μοναδική προτεινόμεη τροποποίηση είναι αφού ετοιμασθεί να προστεθεί πριν δοθεί στα πουλιά ,σε πιο αφράτη μορφή (αλλά όχι λασπερή ) με την προσθήκη ελάχιστου μελόνερου στην αντίστοιχη  ποσότητα.Επίσης αν κάποιος θέλει να δώσει μέσω αυτής επιπλέον φρεσκοβρασμένο αυγό ,τότε πρέπει να προσθέσει και ποσότητα αμυλούχου υλικού (κουσκους ,ρασκ ή φρυγανιά ) ώστε να διατηρηθούν οι διατροφικά σωστές αναλογίες.Με χρήση κουςκους ή ρασκ μπορεί να διαλύσει και τυχόν πρόσθετα συμπληρώματα στο νερό που θα απορροφήσουν.Για ένα επιπλέον αυγό  θα προσθέσει 1 δαχτυλο υψος φρυγανιά στο μούλτι όπου θα τα ανακατέψει .Αν κάνει χρήση κουκσκους ή ρασκ θα βάλει σε 50 ml νερου τα συμπληρώματα  του να διαλυθούν (εγω το κανω με μιξεράκι του καφέ ) και θα αφήσει να απορροφηθουν  για 10-20 λεπτα ανάλογα αν περιέχουν μέσα λιπαρη -ελαιούχα ουσία ή όχι (εγώ βάζω 1κουτ γυρη,10 ml σιτέλαιο ,1 κουτ μαγια μπυρας,1 κουταλιά μέλι και λίγο προβιοτκό και πότε πότε ελάχιστη σπιρουλίνα ) .Αυτά θα τα αναμίξει με ποσότητα θρυμματισμένου αυγόψωμου 2 δαχτύλων ύψος σε μουλτι.

η συνταγή για το αυγόψωμο είναι

250 ml αλεύρι σίτου απο σκληρο σιτάρι (τύπου χωριάτικο) ή ί δια ποσότητα σιμιγδάλι ψιλο

3 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι ολικής άλεσης  (ισως και λιγο περισσοτερο ώστε το τελικό μίγμα να είναι ένας πολύ πυκνός-σφιχτός χυλός)

6 μετρια αυγά (χωρίς τσόφλι -αν θέλουμε το ψήνουμε και το θρυμματίζουμε ξέχωρα )

70 ml σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο

1μισυ φάκελλο baking powder

Μέλι αν δεν μας πειράζει να μειωθούν τα θρεπτικα συστατικά του από τη θέρμανση ,βάζουμε 2 κουταλιες της σούπας .Αλλιώς το βάζουμε λίγο λίγο σαν μελόνερο στο θρυμματισμένο αυγόψωμο

Ζυμώνουμε και αφήνουμε μισή ώρα να ηρεμήσει .Μετά ψήνουμε σε φόρμα στους 180 βαθμούς όση ώρα χρειάζεται κάθε φούρνος .Εγώ το ετοιμάζω σε ψωμοπαρασκευαστή (ΠΑΡΤΕ και σεις να τρώνε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ τα παιδιά σας!!!) .Οταν κρυώσει θρυμματίζεται εύκολα με το χέρι ή το μούλτι ,ανάλογα με πόσο λεπτόκοκκη την θέλουμε την αυγοτροφή μας.