Η Αλόη και η χρήση της στα πτηνά
Ίσως να έχετε ακούσει κατα καιρούς ,γνωστούς σας να μιλούν για το φυτό της Αλόης και για την θετική του επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και ευρύτερα των οργανισμών .Πολλοί θα σκεφτήκατε οτι είναι και αυτή ενα ακόμα φυτό για το οποίο υπάρχει ένας μύθος που μεγαλοποιεί καταστάσεις .Για το τι ισχύει για τους ανθρώπους ,είμαι σίγουρος οτι μετά απο την ανάγνωση του παρόντος άρθρου ,θα το ψάξετε μόνοι σας .Εδώ θα αναφερθούμε και θα δώσουμε στοιχεία για την χρήση της στα πουλιά μας .Η χρήση της στα πτηνά όμως δεν σταματά εδώ .Σε έγκυρες σελίδες για πτηνά (γνωστές στους παπαγαλόφιλους ) προτείνεται η παροχή gel στα πουλιά ,σε μικρο κυπελλάκι ενώ και η δημιουργία και χρήση σπρέυ με ένα μέρος χυμού αλόης και 3 μέρη νερό για ψέκασμα των φτερών των πουλιών και ξέπλυμμα του μετα απο μερικές ώρες ,ψεκάζοντας καθαρό νερό
https://www.hari.ca/natural-remedies-aloe-vera-for-parrots/
Στο παρακάτω άρθρο δίνονται και κάποια στοιχεία για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού
https://www.bedford.org.za/My Webs/myweb3/pharmacy_in_plants.htm
.Στα πουλιά την χρησιμοποιώ εδω και κάποιες εβδομάδες ,παράλληλα ανεμειγμενη με σκεύασμα που ήδη έχω στο παρελθόν περιγράψει ,που στηριζεται στην πρόπολη και εκχυλίσματα κάποιων φυτών με κυριότερα την ρίγανη ,το δίκταμο ,τον ταραξάκο και την καλέντουλα .Απο το σκέυασμα αυτό διαλύω 1 κουταλι του γλυκού σε 100 ml νερό
Σκευάσματα αλόης στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά αλλα για ευνόητους λόγους αλλα και προσωπικής πείρας ,προτείνω την αγορά τζελ ,παρά χυμού γιατι ειναι πολύ οικονομικότερο και συμπυκνωμενο .Ολες οι εμπορικές ονομασίες αλόης ειναι εν δυναμει οκ ,απο τη στιγμη που δεν έχουν αλλες σημαντικές προσμίξεις .Η συσκευασία που εγω χρησιμοποιώ, είναι απλα αυτή που βρήκα ότι είναι και η πιο οικονομική και συγχρόνως σε μορφη gel .Συμφέρει σε όλες τις μάρκες η αγορά συσκευασίας του λίτρου
Nature’s Plus Aloe Vera Whole Leaf Gel 99,5%/946ml
η ίδια εταιρια βγαζει και σε χυμό αλλα ακόμη ενα γνωστό σκεύασμα που εχω δοκιμασει ειναι και της lamberts o χυμός αλόης dietisa
Άλλες εμπορικές ονομασίες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ειναι και οι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ ΑΛΟΗΣ για εξαγωγη του gel
Συλλέγουμε φύλλα της Αλόης , ηλικίας περίπου 24-30 μηνών ( ομως σίγουρα 2 ετών ).Τα φύλλα τα κρεμάμε για λίγο σε κατακόρυφη θέση, προκειμένου να στάξουν κάποια υγρά που περιέχουν κάποιες ουσίες τις Ανθρακινώνες. Αυτές έχουν πολύ ισχυρή καθαρτική δράση, γι’ αυτό η περιεκτικότητά τους στον τελικό προιόν Αλόης πρέπει να είναι πολύ μικρή! ξεπλένουμαι καλά με καθαρό νερό τα φύλλα .στη συν’εχεια τα στεγνώνουμε .Πάντα με καθαρά χέρια και σε καθαρό περιβάλλον κόβουμε τις πάνω και κάτω άκρες των φύλλων.
Συμπιέζουμε τα φύλλα και εξάγεται το ζελέ.το ανακατεύουμε για να ομογενοποιθεί και το φιλτραρουμε ναφύγουν τυχόν υπολλείματα απο σκόνες ή το υπόλοιπο μερος του φυτού .Στη συνέχεια παστεριώνουμε (ζεσταίνουμε σε χαμηλή ελεγχόμενη φωτά αν γίνεται με μπεν μαρι ) ήπια για 2-3 λεπτά στους 50 με 55 βαθμούς Κελσίου και μετα το βαζουμε στην κατάψυξη να πεσει για λίγο αλλά απότομα στους -3 έως -5 βαθμούς.Απο κει και πέρα το διατηρείς σε καθαρό γυαλινο μπουκάλι στο ψυγείο (το έχεις αποστειρώσει πρώτα ρίνοντας καυτό νερό ) φροντιζοντας να έχει την ελάχιστη ποσότητα αέρα μέσα του .Επίσης όποτε το ανοίγουμε φροντίζουμε να μην μένει αρκετή ωρα ανοιχτό .Φυσικά στα έτοιμα σκευάσματα υπάρχουν και συντηριτικά οπότε σε οσα ετοιμάζουμε εμείς δεν ισχύουν παρόμοιοι χρόνοι διατήρησης αλλά μικρότεροι .δεν έχω την εμπειρία για να αναφέρω ποσο είναι αυτοί ακριβώς .ξέρω πχ ομως οτι στην διατήρηση πχ βοηθαει σαν ήπιο συντηριτικό το γνωστό ξυνο